Seyahat Defterim’in hikayesi.

Ece Ağalar; 6 yaşındaki ilk seyahatinde ailesinin ona verdiği bir deftere anılarını yazmaya başladı. Ece, defterini uçağın kaptan pilotuna göndermek istemesiyle tüm hikaye başka bir boyuta geçti. 8 yıl boyunca Ece dünyanın birçok ülkesine seyahat etme fırsatı buldu. Her gittiği yerde defterinde yeni anılar biriktirirken, kaptanlardan aldığı öğütler ve bilgiler onun dünyayı ve kendini keşfetmesinde yardımcı oldu. Türk Hava Yolları kaptanlarının arasında bile Ece, dilden dile bir efsane olmuş, ‘o kız bana da defterini yolladı’ sesleri kaptanların arasında bir heyecan ve merak konusu olmuştu…

Yaratıcı fikir:

Ece’nin defterini Türk Hava Yolları’na gönderip hikayesinden bahsetmesi ile bizden, bu hikayenin film haline getirilmesi istendi. Bir çocuğun hayatını ve hayal dünyasını resmeden bu hikaye, öncelikle stop-motion animasyon olarak düşünüldü.

İllüstrasyonlar:

İllüstratör Merve Atılgan’ın hayat verdiği çizimlerle ilk eskiz çalışmalarına başlayan Salyangoz’lar, Ece’nin yarı gerçek yarı masalsı hayal dünyası düşünülerek arka planda gerçek görüntülerin manipüle edildiği bir kolaj çalışması hazırlamaya başladı. Ece, filmin gerçekçiliği kaybolmaması adına, seyahat defterinin tümünden derlenmiş Salyangoz’ların hazırladığı özet metni kendi seslendirdi. Filmdeki tüm ünlü yapıtlar ve lokasyonlar Ece’nin defterine kaydettiği, gidip gördüğü ve onlardan ilham aldığı öğeler olup, hikayenin akışı gerçek hayatıyla birebir aynı resmedildi.

Animasyonlar:

Filmin organik yapısını bozmak istemeyen Salyangoz Film’in güçlü kurgu kadrosu, hiç bir efekt programı kullanmadan, tüm çizimleri Final Cut’ta, stop-motion disiplinine uygun, kare kare hareketlendirdi. Yandaki animasyonun sadece 1 karesinde bağımsız hareket eden tam 23 öğe bulunmaktadır. Tüm filmin bu şekilde yapılması kulağa çılgınlık gibi gelse de, teknik olarak eşine pek rastlanmayacak bir eser ortaya çıkmıştır.

Seyahat Defterim; Facebook ve Youtube üzerinden 4 milyon izlenmeye ulaşmıştır.